top of page

Soutaja

soutaja.jpg

Välähdys Soutaja-performanssista Muutos.art:in purkutaidetalolla, etuallalla Petra Vehviläisen Plain Weave-teos (2024) 

​

Työstän Svenska kulturfondenin henkilökohtaisen 1-vuotisen työskentelyapurahan turvin esityssarjaa “SOUTAJA – RODDAREN”.

​

Esityssarja saa innoituksensa kahdesta soutua ja työntekoa käsittelevästä teoksesta – Willy Kyrklundin ”Odysseuksen soutaja”-proosarunosta sekä Arsi Aleniuksen “Katsotaanhan puhelimiakin”-monologista.

​​

“SOUTAJA -RODDAREN”-esityssarjan eri ulostulot/pienesitykset manifestoituvat eri tavalla eri paikoissa vuosina 2024-2026.

​​

Työstän erilaisia ulostuloja taidenäyttelyiden sisään, soutulaitteelle, piensatama-aluelle, kirkkoveneeseen ja uimahalliin.

soutaja pienempi 2.jpg

Välähdys Soutaja-performanssista Muutos.art:in purkutaidetalon 3. kerroksessa,  MUR!:in eli Ulla Phillipsin ja Jenni Valtakarin Spaces Left Behind/Voimakatu 11, 2024 teoksen äärellä

 

 

 

Vaikka innoituksena toimii kirjallisuus, työskentelymetodini fokuksessa ovat:

 

1. ruumiillinen ilmaisu

2. paikkasidonnainen taiteellinen ajattelu sekä

3. näyttelijäntyön soveltaminen

 

Työskentelen "SOUTAJA - RODDAREN" -projektissa dialogissa eri alan taiteilijoiden kanssa, erilaisissa kokoonpanoissa. Tärkeimpänä työparina projektissa toimii esitystaitelija-ohjaaja Tommi Silvennoinen.

​​​

Odysseia kertoo Ithakan kuninkaan Odysseus Laërtiadeen vuosikymmenen kestäneestä harharetkestä. Myös ”SOUTAJA-RODDAREN” esityssarja on eräänlainen harharetkiharhaanmenemiset/soutaamiset ja huopaamiset kirjallisten teosten ja erilaisten näyttämöiksi avautuvien paikkojen välillä ovat olennaisia niin tekoina kuin esityssarjan moninaisia ulostuloja ajatellen!

​

Aleniuksen teosta on kuvattu "raivokkaaksi monologiksi ja palavasieluiseksi saarnaksi", joka kritisoi myöhäiskapitalistista yhteiskuntaa sekä kirjallisuuden nykytilaa. Se kysyy, mikä on elämän tarkoitus myöhäiskapitalistisessa yhteiskunnassa, jossa työnteko ja kulutus määrittelevät elämää.

​

Kyrklundin teos taas käsittelee eksistentiaalisia kysymyksiä ja ihmisen merkityksen etsintää symbolisessa, ajattomassa kehyksessä (kaleerisoutajan näkökulmasta) ja heijastaa yhteiskunnallista turhautumista ja yksilön vieraantumista maailmasta. Kyrklundin soutaja pohtii ihmisen roolia maailmassa, jossa yksilöllä ei välttämättä ole mitään merkitystä tai päämäärää.

​

soutaja pienempi 4.jpg

Missä SOUTAJA on vieraillut ennen?

​

Heinä-elokuussa 2024 "SOUTAJA" harjoitteli Tampereen Pirkankadulla ACCAC:in (Accesible Arts and Culture Finland) Pyynikin uimahallin liiketilassa

​

Elokuussa 2024 "SOUTAJA" löysi itsensä elämykselliseksi taiteen keskukseksi muuttuneelta purkutaidetalolta, Muutos.art:in vallatessa Ratinanrannan toimistotalon. Esityspäivät:

13., 14., 15., 16.8 kello 13 sekä lisäesitykset

31.8 ja 1.9 kello 15

​​

​23.10.2024 "SOUTAJA" manifestoitui Ylöjärven uimahallin Humpsis ja plumpsis-klovnitapahtumassa, Ruudun takaa-taidefestivaalin raameissa, osana Operaatio Pirkanmaan päätöstapahtumaa. Esiinnyin Sisu-klovnina, hahmona joka ottaa soudun (työn) ja sen pohdiskelun inasen liian vakavasti. Sisun löysi soutamasta ja huopaamasta vihreän perämelan turvin niin vedestä kuin saunan lauteilta.

​

4.4.2025 Ajan kanssa-taidetilalla Amurissa SOUTAJA osallistui Maailmantuska-iltamaan aiheena "Miten olla kapitalismin kanssa ja sen jälkeen?". Tapahtuma koostui taiteellisesta alustuksesta, fasilitoidusta keskustelusta ja toiminnallisesta purusta.

​​​

​​

​

​

​

​

 

 

 

 

​​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulevat SOUTAJA:n ulostulot:

​​

Vuonna 2025 "SOUTAJA" huopaa jossain muodossa

Lielahden kartanolla ja

Tampereella Tako:n soutajien Hatanpään soutuspinningsalilla ja piensatamaalueella

​

​

​

​

​

soutaja ylöjärvi 1_edited.jpg
Crossfit Rowing Machines

@2023  Eeli Laaninen

​

​

bottom of page